Derfor er det svært at gøre noget

Det kan være forvirrende, at kæresten nogle gange er voldsom og andre gange er kærlig og hensynsfuld. Du kan næsten 'glemme' det dårlige. Men afstanden mellem de ubehagelige eller voldsomme episoder bliver kortere.

Hvis du er i et usundt eller måske voldeligt forhold, kan det være svært at slå op. Det er der mange grunde til. Her er nogle af de mest almindelige:

Kærlighed og håb

Du elsker din kæreste, selvom du hader den måde, han/hun nogle gange behandler dig på. Du håber stadig på, at din kæreste ændrer sig, hvis du arbejder hårdt på det, og er sød og kærlig nok.

Skyldfølelse og frygt

Måske forsøger din kæreste at give dig skylden for sine handlinger. Du er bange for, hvad der vil ske, hvis du fortæller sandheden eller forlader din kæreste - hellere være i et dårligt forhold end ikke at have en kæreste.

Lavt selvværd og gruppepres

De ubehagelige ting, du har været udsat for, kan give dig følelsen af, at du ikke er værd at elske. Du bliver i forholdet, selvom du er ulykkelig, og tror, at du aldrig vil finde en anden. Du kan også føle dig presset til at blive, fordi det giver status. Du er bange for, hvad dine venner vil sige, hvis du er single.

Forvirring og fornægtelse

Det kan især være svært at se forskel på kærlighed og kontrol, hvis du er vokset op i en familie med vold og omsorgssvigt. Du tænker måske, at det kunne være værre. Eller du finder på undskyldninger, som fx at din kæreste har haft en dårlig dag eller et svært liv. Men vold kan ikke undskyldes eller bortforklares.

Falske forhåbninger og løfter fra din kæreste

Du tror, at volden og de ubehagelige episoder vil holde op på et tidspunkt. Men volden er en del af et mønster og stopper ikke af sig selv. Din kæreste lover, at det aldrig vil gentage sig. Det vil du gerne tro på, for det er volden og ikke din kæreste, du vil af med.

Gør noget

Det er op til dig at bestemme, om du vil slå op eller tro på, at din kæreste ændrer sig. Du kan prøve at snakke med din kæreste om, hvor han/hun kan få hjælp. Hvis du ikke tror på det, er det bedst at slå op, inden det bliver værre. Din sikkerhed og dit liv er det vigtigste, så gør noget – hellere i dag end i morgen.

Hvorfor går man ikke?

Det kan være svært at forlade en voldelig kæreste. Måske tror man, at man kan hjælpe kæresten, eller måske tør man ikke gå. 

Læs også