Maria og Jeppe

Marias familie har planlagt en uges campingferie i Frankrig, og Maria vil gerne med. Men Jeppe vil ikke have, at hun tager med.

Historien er en sammenblanding af flere virkelige historier. Undervejs er der kommentarer til, hvordan personerne kunne have handlet anderledes.

Historierne viser, hvordan optakten til kærestevold kan se ud.

1. DEL

Maria er 16 år og går i 10. klasse, da hun lærer Jeppe at kende. Han er 17 år og går på teknisk skole. Allerede i begyndelsen af deres forhold opdager hun, at Jeppe er ret jaloux. Han lægger ikke skjul på sine følelser – nogle gange er det næsten for meget. Efter meget kort tid tilbringer de stort set al deres fritid sammen, bortset fra en dag om ugen, hvor Jeppe går til håndbold. Da de har været kærester i et stykke tid, får Maria igen lyst til at være lidt mere sammen med sine veninder. En aften fortæller hun, at hun har planer om at gå i biografen med nogle af veninderne. Jeppe vil hellere have, at de hygger sig hjemme hos ham. Og han bliver nærmest sur over Marias planer med veninderne. Han begynder at skælde ud og råber højt, at hun nok ikke elsker ham rigtigt, når hun hellere vil bruge tid med andre. Maria føler sig truet. Hun har aldrig set ham sådan før og bliver bange for, hvad han kan finde på. Maria dropper veninde-planerne og bliver hjemme hos Jeppe i stedet for. Hun håber og tror på, at de nok skal få det godt sammen igen, når tingene er faldet lidt til ro.

KOMMENTAR

Jeppe kan ikke acceptere, at Maria har behov for at være sammen med andre end ham, og hans truende og voldsomme adfærd kan være et trin på vej mod større problemer i forholdet. Det er klart, at Maria reagerer med at blive chokeret og bange, fordi hun aldrig har oplevet sin kæreste på denne måde før. Hun sætter sine egne behov til side for at undgå, at kæresten er vred og ked af det. Problemerne vil højst sandsynligt vokse, hvis ikke Maria siger tydeligt fra. Der er altid flere muligheder i en situation. Maria kunne fx have sagt til Jeppe, at hun ikke ville diskutere på den måde, og at de kunne tale om sagen, når han var rolig igen.

2. DEL

Bagefter er Jeppe ked af sin opførsel, men han holder stadigvæk fast i sine ønsker og meninger. Tingene falder til ro, og Maria tænker, at det nok skal gå. Men nogle måneder efter kommer der et nyt sammenstød: Maria og Jeppe diskuterer, hvad de skal lave i deres sommerferie. Marias familie har planlagt en uges campingferie i Frankrig, og Maria vil gerne med. Men Jeppe vil ikke have, at hun tager med. Han synes hellere, at de to skal bruge tiden i sommerferien sammen alene. Maria siger, at det også er vigtigt for hende at være sammen med sin familie i sommerferien. Det ender med, at Jeppe igen bliver meget vred og ophidset. Han råber op om, at Maria i virkeligheden er ligeglad med ham, og at hun jo ser sin familie hele tiden. Hun bliver ked af det og får skyldfølelse, og hun forklarer, at hun gerne vil være sammen med både familien og med ham. Det virker ikke som om Jeppe overhovedet lytter til det, hun siger – han bare bliver ved med at råbe beskyldninger imod hende.

KOMMENTAR

Maria har én gang set Jeppe ude af kontrol og følt sig truet. Men selvom hun altså ved, at han kan blive meget vred, har hun ikke tænkt over, om han måske kan blive voldelig. Derfor overser hun dette trin på vej mod et voldeligt forhold. Hvis Maria havde besluttet, at hun ikke ville diskutere, når Jeppe var ophidset, kunne hun nemmere have sagt det klart og tydeligt. Hun kunne også være gået, da Jeppe begyndte at råbe. Og så ville det være en god idé, hvis Maria talte med en om det, fx en veninde eller en voksen, hun havde tillid til. Så kunne hun måske bedre finde ud af, hvordan hun vil takle problemerne i forholdet.

3. DEL

Pludselig springer Jeppe op fra sin stol og begynder at slå Maria i hovedet og på kroppen. Hun græder og råber til ham han skal holde op. Med sine hænder forsøger hun at beskytte sig mod slagene, men han er jo meget stærkere end hende. Samtidig føler Maria sig helt tom i hovedet – hun kan slet ikke tænke klart – det er som om han er en helt anden end den Jeppe hun kender! Bagefter er stemningen underlig. Både Maria og Jeppe er meget forskrækkede. Jeppe begynder at græde og beder hende om at glemme episoden. Han lover, at det aldrig sker igen, og siger han elsker hende, og at de skal begynde på en frisk. Maria er bange, men hun er alligevel i tvivl om, hvad hun skal gøre. Inderst inde føler hun, at det er forkert at lade som ingenting. Men han er jo så ulykkelig over det skete, så hun tænker, at han ikke vil gøre sådan noget igen, og hun vil jo heller ikke gøre ham mere ked af det.

KOMMENTAR

Selvom Maria er chokeret over det, der er sket, tager hun mere hensyn til hans behov end til sine egne. Hun ved ikke, at de fleste voldelige mænd er meget kede af det de første gange, de har slået. Hun forholder sig mere og mere passivt, selvom Jeppes opførsel bliver mere og mere voldsom. Maria skal først og fremmest indse, at problemerne kun bliver større, hvis hun ikke gør noget. Hun skal også tænke på sin egen sikkerhed og komme væk fra Jeppe. Det vil være en god idé, hvis hun kontakter nogle, der kan rådgive hende, fx ved at ringe til Hotlinen 70 20 30 82. Både hun og Jeppe kan få hjælp. Uanset om deres forhold skal fortsætte eller slutte, er det svært at klare problemerne uden hjælp fra andre. Maria har også mulighed for at anmelde volden til politiet.

4. DEL

Maria har nu endnu mere brug for at se andre mennesker. Hun føler sig omklamret og begrænset af Jeppe. Selvom hans vold har gjort hende mere bange og utryg, forsøger Maria alligevel at være stærk, og hun begynder at handle mere aktivt, fx holder hun på sin ret til at se sine veninder. Efter mange overvejelser beslutter Maria at slå op med Jeppe. Hun har snakket med nogle af veninderne, og det er pludselig blevet klart for hende, hvor meget hun har forandret sig. Hendes selvtillid er efterhånden helt væk og hun er tit ked af det, uden at vide hvorfor. Veninderne og familien hjælper hende med at komme ud af forholdet på en god og sikker måde.

KOMMENTAR

Dette er det første skridt i en lang proces, hvor Maria skal genopbygge sin selvtillid. Hun skal lære at lytte til og handle ud fra sine egne ønsker og behov, og ikke kun tage hensyn til andres. Maria er faktisk utrolig modig og stærk – de fleste kvinder har meget svært ved at forlade deres kæreste. Ofte slår de først op, når de er blevet slået mange gange.

Podcast om jalousi

Jalousi er mange gange det første trin ud i et voldeligt forhold. Hør psykolog Ida Koch fortælle.