Stine og Lars

Lars er meget glad for Stine, og han har tit brug for at få bekræftet, at hun er lige så glad for ham.

Historien er en sammenblanding af flere virkelige historier. Undervejs er der kommentarer til, hvordan personerne kunne have handlet anderledes.

Historierne viser, hvordan optakten til kærestevold kan se ud.

1. DEL

Stine er 19 år og arbejder hos den lokale købmand. Hun er kæreste med Lars, der også er 19 år, og som går i gymnasiet. Lars er meget glad for Stine, og han har tit brug for at få bekræftet, at hun er lige så glad for ham. Han kan hurtigt blive usikker på deres forhold, selvom Stine ikke synes der er nogen grund til det. Han ringer tit til hende sent om aftenen for at snakke og for at spørge, hvor hun er, og hvad hun laver. Som regel synes Stine, at det er hyggeligt, men nogle gange kan hun godt blive lidt irriteret, fordi det bliver for meget.

De har været kærester i halvandet år uden at bo sammen, men nu vil Lars gerne have, at de flytter sammen. Stine har ikke lyst til at flytte sammen med ham nu – hun synes de er alt for unge. Lars kan slet ikke forstå hende. Han bliver ked af det, og tvivler på, om hun overhovedet kan lide ham. Selvom Stine siger, at det slet ikke har noget med det at gøre, har han svært ved at tro hende. Han bliver ved med at plage hende om at flytte sammen, og efterhånden som hans pres vokser, føler hun sig meget begrænset og kontrolleret.

Fordi Lars mange gange reagerer ved at blive rigtig sur og vred, når Stine ikke er enig med ham, vælger hun at slå op med ham. Lars bliver vildt ked af det – meget mere end hun har forventet, og Stine kan næsten ikke holde ud, at se ham sådan. Hun føler, det er hendes skyld, at han er ked af det, og hun går med til, at de skal prøve at være venner i stedet for kærester. Lars fortsætter med at ringe til hende sent om aftenen og Stine er tit træt om morgenen, fordi hun tit snakker med ham det halve af natten. Hun synes, det er irriterende, men hun er bange for at gøre ham endnu mere ked af det, hvis hun siger de skal stoppe med at tale sammen. Det er altid ham der ringer op og han bliver ved med at spørge om de samme ting. Fx hvorfor de ikke skal være kærester, og om hun skriver eller snakker med andre fyre osv.

KOMMENTAR

På mange måder ved Stine, hvad hun vil. Hun kender sine egne behov og ønsker. På grund af medlidenhed og skyldfølelse lader hun sig overtale til at være venner med ham, selvom hun ikke har lyst. Stine kan sige tingene mere direkte. Fx kan hun sige, at hun ikke vil have, at han ringer mere og holde fast på det – også selvom han vil blive ked af det.

2. DEL

Stine og Lars fortsætter en tid med at ses og tale sammen som venner.

En aften ringer Lars og siger, at han er meget ked af det og gerne vil tale med hende. Hun siger, de kan tale i telefon, men han vil hellere komme forbi. Egentlig har hun ikke lyst. Det er sent, og hun skal møde tidligt på arbejde. På den anden side har hun ondt af ham, og dårlig samvittighed, fordi det var hende, der sluttede deres forhold. Hun ender med at sige ja til, at han kan komme forbi.

KOMMENTAR

Stine sætter sine egne følelser og behov til side, fordi hun har ondt af Lars. Og Lars bruger hendes dårlig samvittighed til at komme til at se hende. På dette tidspunkt i optakten kan hun fx sige klart fra, og sige at de kan ses på et andet tidspunkt – og kun hvis hun virkelig har lyst til at se ham.

3. DEL

Det ender med, at Lars kommer forbi. Der går ikke mange minutter før Stine kan mærke, at han ikke er ked af det, men vred. Han begynder at skælde hende ud over mange ting i deres forhold. Han bliver meget grov og snakker virkelig grimt til hende. Først reagerer Stine ved at blive meget stille, men så begynder hun at forklare og forsvare sine handlinger. Lars  bliver bare mere og mere ophidset, og Stine bliver rigtig bange. Hun har lyst til at bede ham gå, men tænker, at hun måske kan snakke ham til fornuft.

KOMMENTAR

Der har været en lang optakt, men nu bliver situationen hurtig tilspidset og farlig. Stine skal overveje, om hun vil snakke med Lars, når han er på denne måde. Han er meget ophidset og kan måske få svært ved at styre sit temperament, hvis de begynder at diskutere.

Stine kan i stedet afbryde samtalen med det samme og bede ham om at gå. Hvis han nægter at gå og begynder at virke truende, kan hun sige, at hun skal på toilettet eller ud for at hente et glas vand for at skabe afstand til ham og komme tættere på døren. På denne måde har hun mulighed for at slippe hurtigt væk. I tilfælde, hvor den anden bliver truende og aggressiv, er fysisk afstand det allervigtigste. Derfor skal hun heller ikke stå og holde døren åben for at få ham ud. Det nemmeste og mest sikre for hende er at gå selv.

4. DEL

Lars hidser sig mere og mere op. Stine kan slet ikke kende ham. Pludselig går Lars hen til hende og skubber hende. Hun råber, at han skal lade hende være, men han slår hende flere gange med knytnæve i ansigtet, mens han råber og skælder hende ud. Til sidst bryder han sammen og græder og beder om tilgivelse. Stine siger bare, at han skal gå sin vej. Lars går endelig, og Stine ringer hulkende efter sin søster. Efter episoden lider Stine længe af angst og dårlig selvfølelse, og det varer lang tid, før hun får lyst til at få en kæreste igen.

KOMMENTAR

Nogle mennesker kan ændre adfærd og bliver aggressive, hvis de føler, at de ikke kan styre situationen. Stine havde aldrig tænkt på, at Lars kunne blive voldelig. Mange af de kvinder, der flytter ind i krisecentre siger: Jeg havde aldrig troet, at min kæreste kunne slå.

Det er vigtigt at reagere, hvis der er noget i ens forhold, som tyder på, at det er ved at udvikle sig i en usund retning –  eller måske voldeligt.

Podcast om jalousi

Jalousi er mange gange det første trin ud i et voldeligt forhold. Hør psykolog Ida Koch fortælle.