Et ligeværdigt forhold

Hvis du har det godt med dig selv, er det nemmere at have det godt med en kæreste. Husk, der skal være plads til jer begge i forholdet.

Et ligeværdigt forhold bygger på flere ting:

En positiv selvfølelse

Hvis man har et godt selvværd, har man ikke behov for at kontrollere sin kæreste. Et godt selvværd styrker forholdet til andre, fordi man bedre kan fornemme, hvad andre mener, uden at skulle presse sine meninger igennem.

Respekt og tillid

Du og din kæreste er ligeværdige personer. Tillid betyder, at I stoler på hinanden og føler jer trygge, når I er sammen. Det er et tegn på mistillid, hvis en af jer hele tiden vil kontrollere, hvad kæresten laver. At tale grimt til sin kæreste eller tvinge sin vilje igennem er mangel på respekt.

Kompromis og støtte

Giv plads til jeres forskellige meninger og gå på kompromis. Undgå magtkampe, som ender med en vinder og en taber. Støt din kæreste i de ting han/hun kan lide at gøre, og i at skabe nye venskaber.

Ansvar

Hvis du fornemmer, du har svært ved at kontrollere dit temperament over for din kæreste, så søg hjælp. Det fortjener I begge to.

Accept

Man kan ikke true eller tvinge sin kæreste til kærlighed. Er ens egen kærlighed ikke gengældt, må man acceptere det – også selvom det gør ondt.

Løs problemer på en god måde

Man kan ikke undgå konflikter i et forhold, men det er bedst, hvis man kan løse dem på en ordentlig måde. 

Podcast om jalousi

Jalousi er mange gange det første trin ud i et voldeligt forhold. Hør psykolog Ida Koch fortælle. 

Læs også